Hozd magad újra formába!

A tavaszi napfény nemcsak jókedvre derít, hanem sportolásra is – vagy legalábbis a szabad levegőn tartózkodásra – csábít. Tudjuk, hogy a mozgás fontos, ám hidegben, fagyban, esőben kevesen veszik rá magukat arra, hogy útnak induljanak. Ám az első napsugarak megjelenésével a futószezon is beindul. Mindegy, hogy most akarsz belekezdeni, esetleg a téli hónapok után kezdenéd újra, néhány szabályt nem árt betartanod. És ha kellően kitartó vagy, egy hónap múlva akár az UBM Redrun Futóversenyen is megmérettetheted magad.

 

A futás olcsó, nincs szükség hozzá semmi extra felszerelésre, nem kell a teremhasználatért fizetni és a jó levegő már önmagában is feldobja az embert – talán a fent említett okok miatt is olyan népszerű ez a mozgásforma. Persze azért nem árt óvatosnak lenni. Egyrészt egy jó futócipőre mindenképpen szükség van. Másrészt pedig az óvatosság ennél a sportnál is fontos. Bár azt hisszük, hogy gyerekjáték a futás, nincsenek speciális technikák, amit el kell sajátítani, azért a sérülésveszély – mint minden mozgásformánál – ennél is jelen lehet. Mit tegyél, hogy ne sérülj meg? Segítünk!

 

Alapozás

Nagyon fontos a vádli és a csípő erősítése. Akár otthon a szobában, tévénézés közben is elvégezhetsz néhány erősítő gyakorlatot, az interneten is rengeteget találsz. (Például: Oldalra fordított lábfejjel végezz mély guggolásokat. Napról napra növeld a gyakorlatok számát! A vádli erősítéséhez pedig támaszkodj meg egy széken, zárd össze a lábaidat, majd emelkedj lábujjhegyre, tartsd meg magad 5 másodpercig, majd ereszkedj vissza.)

 

Futás előtt és után

Nagyon fontos a sport előtti bemelegítés – ezt még úgy, ahogy meg is tesszük, ám nem szabad elfelejteni, hogy legalább ennyire lényeges a futás utáni levezető nyújtás is. Ne feledd, a kezdő- illetve hobbifutók akár komoly sérüléseket, ízületi problémákat is megkockáztatnak, ha az edzés levezető részét kihagyják.

 

Fokozatosan!

Hiába tudtál tavaly nyáron 4-5 km-t is lefutni, idén, több hónapos kihagyás után ne indíts egyből ekkora távval. Kezdd rövidebb távokkal, majd egészítsd ki egy kis sétával, és fokozatosan érd el a kitűzött célt. Ha pedig most akarsz csak belevágni a futásba, még inkább fontos a fokozatosság elve: ne azt nézd, a barátod mennyit fut, vagy a neten mit olvastál, figyelj a saját testedre és annak jelzésére.

 

Megfelelő lábbeli

Ahogy már említettük egy jó, a lábhoz tökéletesen passzoló cipő elengedhetetlen. Kérj tanácsot egy szakboltban, ha szükséges. Ne azt válaszd, aminek tetszik a színe, vagy amilyen a futótársadnak van, hanem azt, amelyik neked a legjobb. Szakemberek szerint 650 kilométer lefutása után érdemes cserélni a lábbelit. (Tudjuk, ez kezdőként óriási számnak tűnik, ám, hidd el, ha rákapsz a futásra, nem lesz olyan elérhetetlen).

 

Nem kell mindennap

Legyen minden héten legalább egy pihenőnapod, amikor nem mész el futni. A legjobb, ha a szabadnapokat váltogatod: egyszer hétfőn, máskor csütörtököm, a következő héten vasárnap legyen a pihenésé a főszerep. Te döntöd el, a napi rutinodhoz is igazíthatod, de ha megteheted, hetente más napot válassz a lustálkodásra.

 

Fő a változatosság

A kritikusok szerint a futás egy idő után unalmassá válik. Éppen ezért – ha van rá lehetőséged – váltogasd a helyszínt, iktass be időnként új útvonalat, esetleg válassz más zenét a futáshoz, vagy bármilyen újítást alkalmazhatsz, amellyel feldobod a napi rutint.

 

Vedd figyelembe a jelzést

 

Az első fájdalom, rossz érzés után iktass be egy kis szünetet. Figyelj a tested jelzésére, és ha úgy érzed, keresd fel a háziorvosod, ortopéd szakorvost, esetleg egy gyógytornászt. Ne feledd, az egészség  megőrzése a cél, nem pedig az, hogy mindenáron lefusd a maratoni, félmaratoni távot. A 7 kilométeres táv lefutása már óriási teljesítmény, de néhány kilométer megtétele is az egészségedet, a jó közérzetedet szolgálja.